måndag 21 maj 2012

Tid för Film? Javisst!


För dig som har några minuter över vill jag verkligen rekommendera detta intressanta, och aningen skrämmande klipp. Efter Martin Luther Kings död skapade en kvinna vid namn Jane Elliot något hon kallade "Blue Eyes/Brown Eyes" experimentet. Det nu världskända experimentet graderade deltagarna  som överordnade respektive underordnade baserat endast på deras ögonfärg. Det första klippet visar när hon gör detta med en årskurs tre skolklass. Det är fruktansvärt att se hur fort de stackars förvirrade barnen anammar detta tankesätt, så skickligt ledsagat av Mrs Elliots trygga hand .

http://www.youtube.com/watch?v=8bWlTZZN3DY&feature=youtube_gdata_player


Klipp nummer två är samma experiment, fast denna gång ufört på vuxna människor. Jag kan inget annat säga än att jag aldrig någonsin sett något liknande! Detta, gott folk, är värt att titta på till skillnad från mycket av det skräp som visas på TV!


http://www.youtube.com/watch?v=f21RGIAtW0g&feature=relmfu


Ta dig tid till att titta på dessa klipp- det är pedagogik som du aldrig sett den förr! Se till att du ser detta korta klipp för att inte missförstå Mrs Elliots mening om experimentet!


http://www.youtube.com/watch?v=Up-GrlLSb-U&NR=1&feature=endscreen


Enjoy!

1 kommentar:

Anonym sa...

Wow! Intressant! Inspirerande! Skrämmande! Läskigt att se hur nedtryckta eleverna blev och framförallt hur det påverkade deras resultat! Tack Lina för klippen, det här ska jag ta med mig !/Julia